Zahajovací koncert

Slavnostní zahájení 59. ročníku Beethovenova Hradce proběhne 12. června v 18 hodin v koncertním sále Minoritského kláštera koncertem Beaty Warykiewicz-Siwy (housle) a Magdaleny Duś (klavír).

Vstupenky na koncert jsou v předprodeji ve Sluně Opava, vstup pro Předplatitele krásné hudby města Opavy je zdarma (po předložení průkazky), vstup pro účastníky soutěže je také zdarma.

Program:

  1. L. van Beethoven: Romance pro housle a orchestr č. 2 F dur, op. 50
  2. B. Smetana: Pět valčíků, JB 1:18, č. 1 c moll, č. 5 As dur
  3. J. Brahms: Scherzo c moll pro housle a klavír, z F. A. E. Sonáty

*** přestávka ***

  1. K. Szymanowski: Mity (Mýty), op. 30
  2. K. Szymanowski: Harnasie, op. 55

Beata Warykiewicz-Siwy: housle
Magdalena Duś: klavír

prof. dr hab. Beata Warykiewicz-Siwy

Houslistka, pedagožka. Absolventka Hudební akademie Karola Szymanowského v Katovicích, kterou absolvovala s vyznamenáním ve třídě houslí profesora Stanisława Lewandowského a adt Aureleho Błaszczoka v roce 1988. Studovala také na Sweelinckově konzervatoři v Amsterdamu ve třídě profesora Istvana Parkanyiho (postgraduální studium). Účastnila se mistrovských kurzů vedených mimo jiné profesory M. Frischenschlagerem (Rakousko), W. Marschnerem (Německo), R. Mastersem (Anglie) a K. Danczowskou (Polsko).

Laureátka mnoha ocenění a vyznamenání, mimo jiné: čestné uznání na I. Mezinárodní soutěži mladých houslistů v Lublinu (1979), první cena na Celostátní interpretační soutěži Karola Szymanowského v Krakově (1982), první cena na Mezinárodní soutěži komorních souborů v Aberdeenu ve Skotsku (1984), první cena v „Adelaide Violin Competition“ v Jižní Austrálii (1986), druhá cena v „Het Postbank Sweelinck Viool Concours“ v Amsterdamu v Nizozemsku (1990). Finalistka Mezinárodní soutěže instrumentalistů „The Skene Aberdeen Festival Award“ v Aberdeenu ve Skotsku (1984). Semifinalistka Mezinárodní soutěže mladých houslistů Yehudi Menuhina ve Folkestone v Anglii (1983) a Mezinárodní houslové soutěže Henryka Wieniawského v Poznani (1986). V letech 1990-1992 pracovala v Radio Filharmonisch Orkest v Hilversumu v Nizozemsku a v letech 1992-1997 byla koncertní mistryní Radio Kamerorkest (Netherlands Radio Chamber Orchestra) rovněž v Hilversumu.

Po návratu do Polska začala pracovat na Hudební akademii Karola Szymanowského v Katovicích, kde nyní vede třídu houslí a od roku 2013 také Metodiku houslové hry. V roce 2021 získala titul profesorky umění v oboru hudebního umění.

Jako sólistka vystupovala s 12 filharmoniemi a několika komorními orchestry v Polsku, s Berliner Rundfunkorchester a Sinfonieorchester Thuringen (Německo), Camerata Slovaca v Bratislavě (Slovensko) a s komorním orchestrem L’Estro Armonico (Nizozemsko). Od roku 1980 koncertovala v Rakousku, Bulharsku, Dánsku, Francii, Španělsku, Nizozemsku, Německu, Rusku, Slovensku, USA, Austrálii a ve Velké Británii.

Vystupovala s recitály, sólovými a komorními koncerty mimo jiné v takových sálech, jako jsou: Schauspielhaus v Berlíně, Tivoli v Kodani, Concertgebouw, „Beurs van Berlage“ a Ijsbreker“ v Amsterdamu, „Barocksaal“ v Des Alten Rathause ve Vídni, Palacio de Percent v Madridu, Filharmonie Národní ve Varšavě, komorní sál NOSPR v Katovicích. Účastnila se mnoha festivalů v Polsku a v zahraničí (jako například „Berliner Festtage“ a „Cottbuser Musikherbst“ v Německu, „Janáčkův máj“ v Česku, „Concerts De Vollore“ ve Francii, „Warneńské léto“ v Bulharsku, Festival Henryka Wieniawského ve Szczawnu Zdroju, Polský houslový festival Grażyny Bacewiczové v Čenstochové, Varšavský podzim, Dny hudby Karola Szymanowského v Zakopaném). Nahrávala pro Polské rádio a televizi, pro Nizozemské rádio a televizi a také pro rádio ABC v Austrálii.
Je členkou Hudební společnosti Karola Szymanowského a konzultantkou Centra uměleckého vzdělávání. V současnosti se věnuje pedagogické a koncertní činnosti.

adt dr Magdalena Duś

Klavíristka, komorní hudebnice narozená v Přemyšlu. V současnosti je odbornou asistentkou na Hudební akademii Karola Szymanowského v Katovicích, kterou absolvovala v roce 2006 s vyznamenáním a výbornou známkou ve třídě klavíru profesorky Hanny Kryjak. Již 10 let vede třídu komorní klavírní hudby na své mateřské škole.

Jako komorní hudebnice je zvána k účasti na koncertních projektech s vynikajícími umělci, mimo jiné: Davidem Walterem, Florentem Heauem, Jánosem Balintem, Silvií Careddu, Christophem Hartmannem, Arno Bornkampem, Vincentem Davidem, Joe Christopheem, Tomoko Akasaka a Wenzlem Fuchsem. Ceněna je především za mimořádnou schopnost navázat hudební dialog, zvukovou představivost, energii a vášeň v interpretaci skladeb.

Spolu s vynikajícím saxofonistou Bartłomiejem Dusiem tvoří již 11 let duo MagDuś Duo. Jejich debutové album „Malincolico“ vydané německým vydavatelstvím Classic Clips získalo vynikající recenze v zahraničním tisku. Duo bylo oceněno na komorních soutěžích: XVIII. Mezinárodní komorní soutěž v Lodži (2013 – druhá cena) a Salieri-Zinetti ve Veroně (2014 – druhá cena). Společně s polskými skladateli MagDuś Duo rozvíjí repertoár soudobé hudby, což vedlo k vytvoření mnoha komorních skladeb od Hanny Kulenty, Wojciecha Ziemowita Zycha, Michała Dobrzyńského, Przemysława Szczotky, a také skladeb s orchestrem: Dvojkoncert „Three Visions after Dante“ Marty Ptaszyńské a „Atlantiss Forte“ a „Aisthetikos“ Hanny Kulenty. Poslední z uvedených skladeb byla v září 2021 nahrána Magdalenou Duś, Bartłomiejem Dusiem a francouzským Orchestre Pasdeloup pod taktovkou Marzeny Diakun v Pařížské filharmonii. Album „Polish Heroines of Music“, na kterém se skladba nachází, vydalo vydavatelství Anaklasis a bylo nominováno na cenu Fryderyk 2022 v kategorii „Album roku – koncertní hudba“.

Pianistka má na svém kontě nahrávky s významnými umělci, mimo jiné: „Brahms. Clarinet Works“ (DUX 2015), „Éclats romantiques“ (DUX 2020), monografické album věnované tvorbě Marcela Chyrzyńského (2021 Orpheus).

Velmi důležitou součástí profesního života klavíristky je spolupráce se studenty. Ve své práci se snaží především předat vášeň a lásku k hudbě, zaměřuje se na odhalení unikátních vlastností hry každého ze svých studentů.

Pořadatelé
Za finanční podpory
Partneři
Mediální partneři