Porota 59. ročníku

Již známe složení poroty 59. ročníku v oboru housle, který se bude konat 14. – 18. června 2023 v Opavě.

  • Jiří Vodička – předseda poroty
  • Fedor Rudin (Francie)
  • Beata Warykiewicz-Siwy (Polsko)
  • Petr Maceček
  • Jan Fišer

Více o jednotlivých porotcích si můžete přečíst dále.

Jiří Vodička

Koncertní mistr České filharmonie Jiří Vodička patří k nejvýznamnějším a nejvyhledávanějším houslistům v České republice. Již v dětství zvítězil v řadě prestižních českých i mezinárodních soutěžích a úspěchy sbírá dodnes. Pravidelně vystupuje jako sólista s mnoha význačnými českými i zahraničními orchestry, nahrává alba, natáčí pro televizi a rozhlas, věnuje se komorní hudbě a vyučuje na Pražské konzervatoři a v Ostravské univerzitě. Více o Jiřím Vodičkovi se dočtete na stránkách České filharmonie.

Fedor Rudin

Francouzsko-ruský houslista a dirigent Fedor Rudin patří mezi nejvýznamnější umělce současné generace. Je držitelem prestižních ocenění z mezinárodních soutěží. Tři roky byl koncertním mistrem Vídeňské filharmonie, vystupuje s proslulými orchestry i jako sólista a člen komorního Fratres Tria. V současnosti je dirigentem Gruzínské národní filharmonie. Více se o Fedoru Rudinovi dočtete na jeho stránkách.

Beata Warykiewicz-Siwy

Houslistka a profesorka Akademii Muzycznej im. Karola Szymanowskiego v Katovicích Beata Warykiewicz-Siwy je aktivní umělkyní a pedagožkou. Studovala v Katovicích i Amsterdamu, na svém kontě má řadu ocenění z polských i mezinárodních soutěží. Působila v rozhlasovém filharmonickém orchestru v Hilversu v Nizozemí a poté jako koncertní mistr v rozhlasovém komorním orchestru také v Hilversu. Jako sólistka vystupovala s 12 filharmoniemi, řadou komorních orchestrů i sólovými projekty napříč Evropou. Více si o Beatě Warykiewicz-Siwy můžete přečíst na stránkách Akademii Muzycznej im. Karola Szymanowskiego.

Petr Maceček

Pedagog a houslista Petr Maceček je držitelem několika ocenění. Byl koncertním mistrem Slovenského komorního orchestru, komorního orchestru Capella Istropolitana v Bratislavě, Sukova komorního orchestru, působil v Pražském komorním orchestru a byl členem Talichova kvarteta. Vystupoval po celé Evropě, Jižní Amercie, Spojených státech a Asii. Působil jako vyučující na celé řadě mezinárodních mistrovských kurzů a pedagogicky působí na na mezinárodní konzervatoři v Praze a na Ostravské univerzitě. Více se o Petru Macečkovi dočtete na stránkách umělecké agentury Presto.

Jan Fišer

Jan Fišer patří mezi houslisty, kteří na sebe upozornili již v dětství. Zvítězil v řadě soutěží, působí jako koncertní mistr Pražské komorní filharmonie, jako hostující koncertní mistr se představil v Anglii a Německu, spolupracuje s řadou orchestrů jako sólista, vystoupil na řadě zahraničních festivalů. Věnuje se také komorní hře, s Dvořákovým triem oslavil řadu úspěchů na soutěžích a koncertních pódiích. Nahrává pro televizi i rozhlas, působí jako mentor stipendijní akademie MenArt a působí také jako pedagog. Více o Janu Fišerovi se dočtete na stránkách České filharmonie.

Pořadatelé
Za finanční podpory
Partneři
Mediální partneři